Guerilla marketing: grote impact met weinig middelen en veel creativiteit
In een wereld waarin de consument dagelijks wordt overspoeld met duizenden reclames en marketingboodschappen, wordt het steeds moeilijker om op te vallen. Traditionele marketingstrategieën raken verzadigd, en merken zoeken naar nieuwe manieren om de aandacht van hun doelgroep te trekken. Hier komt guerilla marketing om de hoek kijken.
Deze onconventionele, creatieve aanpak heeft de kracht om een grote impact te maken met beperkte middelen, waardoor het populair is bij verschillende doelgroepen, van startups tot grote marketingbureaus. Maar wat houdt het precies in? En hoe kun je deze strategie toepassen op jouw situatie? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over guerilla marketing en bieden we inzichten die je kunt gebruiken om je eigen guerilla marketingcampagne te starten.
Wat is guerilla marketing en hoe is het ontstaan?
Guerilla marketing is een onconventionele marketingstrategie die erop gericht is met minimale middelen een maximale impact te creëren. Het concept werd populair in de jaren ’80, geïntroduceerd door Jay Conrad Levinson in zijn boek “Guerrilla Marketing”. Levinson stelde voor dat bedrijven, vooral kleine bedrijven met beperkte budgetten, gebruik konden maken van verrassende, originele en vaak low-cost tactieken om hun merk te promoten. Vandaag de dag speelt viraal gaan op social media een grote rol bij guerilla marketing, als voornaamste of ondersteunende kanaal. Bekende voorbeelden van guerilla marketing zijn: The Blair Witch Project (1999), Red Bull Stratos (2012) – Felix Baumgartner’s vrije val uit de ruimte), Dollar Shave Club (2012) met de virale video Our Blades Are F**king Great, zie hieronder. Zoals het commentaar op YouTube stelt: This is how you get people to not click “skip Ad” on Youtube.
De definitie van guerilla marketing
Volgens Wikipedia is guerillamarketing “een marketingtechniek die poogt om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. Guerrillamarketing is erop gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen. Veelal zijn deze kosten een fractie van de kosten die dure campagnes met zich meenemen.“
Omdat het vaak om ludieke acties of een bijzondere stunt gaat, is het bij guerilla marketing veelal kosteloos om de reclameboodschap te verspreiden. Blogs, radio en televisie zijn bij een goede stunt graag bereid om de campagne te melden als nieuws of curiositeit. Het kost de onderneming niets, maar stelt hen wel in staat een groot publiek te bereiken.
De rol van guerilla marketing in je marketingstrategie
Voordat je begint met het bedenken van een guerilla marketingcampagne, is het belangrijk om te overwegen welke rol deze strategie speelt binnen je bredere marketingplan. Guerilla marketing is een krachtige techniek om merkherkenning en merkbekendheid te vergroten. Het is echter slechts één aspect van je totale marketingstrategie.
Zorg ervoor dat je ook nadenkt over de andere onderdelen van je marketingprogramma’s. Merkherkenning en -bekendheid zijn belangrijk, maar het uiteindelijke doel is om van deze bekendheid klanten te genereren en van klanten ambassadeurs te maken. Een goed geïntegreerde strategie zorgt ervoor dat je guerilla marketingacties niet op zichzelf staan, maar bijdragen aan de bredere doelen van je merk. Alright, nu verder over hoe je guerilla marketing precies toepast!
Hoe kan ik met een klein budget een succesvolle guerilla marketingcampagne opzetten?
Om met een klein budget een succesvolle guerilla marketingcampagne op te zetten, is creativiteit de sleutel. Focus op het inzetten van lokale middelen, maak gebruik van virale elementen die snel verspreid kunnen worden via social media, en zorg ervoor dat je actie verrassend en opvallend is. Denk bijvoorbeeld aan flash mobs, street art of tijdelijke installaties op onverwachte plekken. Het belangrijkste is dat de campagne authentiek aanvoelt en een emotionele connectie maakt met het publiek.
Elke succesvolle guerilla marketingactie komt voort uit een goed plan. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt hoe deze campagne past binnen je algehele strategie voordat je begint.
Dit zijn veelgebruikte vormen van guerilla marketing:
- Viraal gaan op social media: Veel guerilla marketingcampagnes zijn zo creatief en uniek dat ze viraal gaan op sociale media. Ze worden gedeeld, besproken en vaak opgepikt door nieuwsmedia, wat leidt tot een grote bekendheid en impact.
- Straatkunst en installaties: Guerilla marketing maakt vaak gebruik van straatkunst, installaties en andere fysieke uitingen in openbare ruimtes. Dit soort campagnes zijn vaak direct zichtbaar voor het publiek en worden snel opgemerkt door voorbijgangers.
- Pop-up evenementen: Tijdelijke, onverwachte evenementen of installaties, zoals pop-up winkels of interactieve displays, zijn typische vormen van guerilla marketing die je kunt tegenkomen in drukke stadscentra of tijdens grote evenementen.
- Creatieve en onverwachte reclames: Guerilla marketingcampagnes maken vaak gebruik van humor, satire of onverwachte wendingen om de aandacht te trekken. Dit zijn de reclames die blijven hangen omdat ze anders zijn dan wat je normaal ziet.
Welke creatieve voorbeelden van guerilla marketing kan ik gebruiken als inspiratie?
Er zijn talloze inspirerende voorbeelden van succesvolle guerilla marketingcampagnes. Denk bijvoorbeeld aan de “Subservient Chicken” van Burger King, waarbij gebruikers online een kip konden commanderen om allerlei acties uit te voeren, of het bekende Coca-Cola Happiness Machine, waarbij een gewone cola-automaat onverwachte geschenken uitdeelde aan klanten. Andere voorbeelden zijn Nike’s gigantische schoenenprints in stadsparken en The Blair Witch Project’s gebruik van mysterieuze posters en websites om buzz te creëren.
TNT Belgium – Push to add drama
Korte inspiratie nodig? Dit Belgische voorbeeld vinkt alle punten af voor een geweldige guerilla marketing:
Blair Witch marketingcampagne
Benieuwd hoe je een volledige guerilla marketing campagne opzet als onbekend merk? Check deze verdiepende video van 12 minuten.
Top 100 Guerilla marketing voorbeelden
Op zoek naar een goed idee? Ideeën zijn gratis, en wat werkt in één markt kan ook zeker voor jouw markt werken. Check deze top 100 voorbeelden van guerilla marketing.
Wat zijn de nieuwste trends in guerilla marketing?
Leuk die voorbeelden, maar Blair Witch Project kwam in 2012 uit. Wat is hot & happening nu nu nu? Leuk dat je het vraagt. Een van de nieuwste trends in guerilla marketing is het gebruik van augmented reality (AR) om interactieve en meeslepende ervaringen te creëren. Bijvoorbeeld, campagnes waarbij mensen via hun smartphones virtuele objecten kunnen zien in de echte wereld. Ook collaboraties met influencers en het gebruik van tijdelijke ‘pop-up’ ervaringen zijn in opkomst. Het gaat steeds meer om het creëren van ervaringen die zowel fysiek als digitaal gedeeld kunnen worden, wat leidt tot een groter bereik en meer impact.
Zoals de Metaverse Fasion Week in Milan 2023:
AR als techniek wordt steeds goedkoper en zal meer impact genereren, en zal dus ook vaker door merken worden ingezet.
Hoe kan guerilla marketing mijn merkbekendheid vergroten?
Guerilla marketing kan je merkbekendheid vergroten door de kracht van verrassing en creativiteit te gebruiken om buzz te genereren. Wanneer je een onverwachte marketingactie uitvoert die mensen aanspreekt, zullen ze er eerder over praten en het delen op sociale media. Dit kan leiden tot virale verspreiding van je merk, wat je zichtbaarheid exponentieel vergroot zonder dat je grote budgetten nodig hebt.
Een van de grote voordelen van guerilla marketing is dat succesvolle acties vaak kosteloos worden verspreid door blogs, radio, en televisie, die de campagne oppikken als nieuws of curiositeit. Dit zorgt voor gratis publiciteit en een enorm bereik.
Buzz is dus prachtig, maar hoe dan? Gelukkig is er een formule om viraal te gaan.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn guerilla marketingactie opvalt en viraal gaat?
Om ervoor te zorgen dat je guerilla marketingactie opvalt en viraal gaat, moet je campagne niet alleen creatief en verrassend zijn, maar ook een sterke emotionele of sociale component hebben. Mensen delen content die hen raakt, inspireert of aan het lachen maakt. Het toevoegen van een interactieve component, het benutten van actuele trends, en het creëren van een duidelijke call-to-action kunnen allemaal bijdragen aan de viraliteit van je campagne. Timing is ook essentieel; een actie die inspeelt op een actueel evenement of een populaire cultuurtrend heeft meer kans om viraal te gaan.
Viraal gaan in zes STEPPS
De formule van Jonah Berger om viraal te gaan, zoals beschreven in zijn boek “Contagious: How to Build Word of Mouth in the Digital Age,” bestaat uit zes kerningrediënten, samengevat onder het acroniem STEPPS:
- Social Currency: Mensen delen dingen die hen er goed uit laten zien, of die hen in een positief daglicht stellen. Het moet iets zijn dat ze willen associëren met hun eigen identiteit of status.
- Triggers: Zorg ervoor dat je content of idee gekoppeld is aan iets dat mensen regelmatig tegenkomen in hun dagelijks leven, zodat ze er steeds aan herinnerd worden en het gemakkelijker kunnen delen.
- Emotion: Emotioneel geladen content wordt vaker gedeeld. Positieve emoties zoals vreugde of opwinding, maar ook negatieve zoals woede of verdriet, kunnen ervoor zorgen dat mensen je content doorsturen.
- Public: Maak je product of idee zichtbaar en toegankelijk. Hoe meer mensen het in de openbare ruimte zien of erover horen, hoe groter de kans dat ze het gaan delen.
- Practical Value: Mensen delen dingen die nuttig zijn. Content die waardevolle informatie biedt, praktische tips geeft, of mensen helpt, wordt vaker doorgestuurd.
- Stories: Mensen houden van verhalen. Verpak je boodschap in een verhaalvorm, zodat het makkelijker te onthouden en door te vertellen is.
Wat zijn succesvolle voorbeelden van guerilla marketingcampagnes?
Bij iedere marketing campagne wil je weten: wat kost het en wat levert het op onder aan de streep? Likes kun je niet eten. Succes moet je dus vooraf definiëren én achteraf meten.
Succesvolle voorbeelden zijn onder andere de “Unignorable” campagne van de United Way, waar straatkunst werd gebruikt om maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen, en de “Piano Stairs” campagne van Volkswagen, waar een trap werd omgebouwd tot een pianoklavier om mensen te stimuleren de trap te nemen in plaats van de roltrap. Deze campagnes slaagden erin een breed publiek te bereiken en krachtige boodschappen over te brengen door gebruik te maken van onverwachte en memorabele tactieken.
Hoe meet ik het succes van een guerilla marketingcampagne?
Meten is weten, en deze vraag wordt vaak gesteld door marketingprofessionals die verantwoordelijk zijn voor het verantwoorden van campagnes en hun ROI. Die willen begrijpen hoe ze het succes van hun campagnes kunnen meten om zo waarde te bewijzen en toekomstige strategieën te optimaliseren.
Het meten van het succes van een guerilla marketingcampagne kan uitdagend zijn, aangezien veel resultaten kwalitatief en viraal van aard zijn. Toch kunnen metrics zoals social media engagement, toename in websiteverkeer, mediaverwerving, en zelfs directe verkooptoename worden gebruikt om de impact te meten. Het is ook belangrijk om vooraf duidelijke doelen te stellen, zoals merkbekendheid, betrokkenheid of conversie, om je resultaten tegen af te zetten.
Hoe kan ik guerilla marketing inzetten voor maatschappelijke verandering?
Niet elk merk wil meer verkopen of het marktaandeel vergroten. NGO’s, activisten en sociale organisaties wille guerilla marketing inzetten om bewustwording te creëren rond maatschappelijke kwesties en sociale verandering bewerkstelligen.
Nu is Guerilla marketing bijzonder geschikt voor het aanjagen van maatschappelijke verandering doordat het mensen direct aanspreekt in hun dagelijkse leven. Tactieken zoals flash mobs, kunstinstallaties of zelfs het verspreiden van symbolische objecten kunnen krachtig zijn om sociale boodschappen over te brengen. Succesvolle voorbeelden zijn de “Ice Bucket Challenge” voor ALS of de “Fearless Girl” standbeeldcampagne, die beiden enorme publieke en mediabelangstelling genereerden en belangrijke gesprekken op gang brachten.
Hoe pas ik guerilla marketing toe in mijn lokale omgeving?
Heb je als merk een sterke lokale focus? Dan zoek je naar manieren om je community te betrekken en tegelijkertijd je merk te promoten op een kleinschalige maar effectieve manier. De portemonnee trekken en Google en Facebook spekken werkt tot zekere hoogte weliswaar, maar liever steek je dat geld in je lokale community.
De crux om guerilla marketing lokaal toe te passen, is het slim inspelen op de unieke aspecten van je omgeving. Dit kan variëren van het sponsoren van lokale evenementen tot het creëren van street art die lokale thema’s of tradities benadrukt. Het is belangrijk om je doelgroep goed te kennen en te begrijpen wat hen aanspreekt. Een succesvolle lokale guerilla marketingactie kan bijvoorbeeld een verrassende pop-up winkel zijn, een interactief kunstproject in een drukke buurt, of het gebruik van lokale influencers om je boodschap te versterken. De volgende video geeft 15 specifieke voorbeelden van restaurant guerilla marketing.
Wat zijn de juridische beperkingen bij het uitvoeren van guerilla marketingcampagnes?
Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je campagnes binnen de wet blijven.
Hoewel guerilla marketing vaak rebels en onconventioneel is, zul je toch moeten conformeren aan regels rondom openbare ruimten en vergunningen tot copyright en privacywetten. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet naar lokale wetten en regels voordat je een campagne start, en werk indien nodig samen met een juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat je campagne niet tot boetes of andere juridische complicaties leidt.
Niets is erger dan een goedbedoelde actie die verkeerd afloopt door een juridische misser. Voorkom dit dus door grondige voorbereiding en naleving van de regels. Neem hier de tijd voor!
Kan het ook zonder guerilla marketing?
Een wereld zonder guerilla marketing is voorspelbaar en traditioneel. Hier worden consumenten niet uitgedaagd om deel te nemen aan iets nieuws of onverwachts. Het zou een wereld zijn waar merken minder opvallen, waar boodschappen verloren gaan in de ruis van alledaagse advertenties, en waar creativiteit niet de grenzen van de verbeelding opzoekt. Saai! Dus doe lekker creatief, maak impact en zet je merk in de schijnwerpers!